Lagavulin Cask Strength 12 år

Skotsk

header

Islay 

Den lille ø med den store smag. Islay er kendt for sine kraftige smagsfulde og meget røgede whiskyer. Hele 8 destillerier findes på øen med blot ca. 3300 indbyggere, alle I forbindelse med produktion af whisky.

Islay er top stedet for whisky og bliver, af kendere, forgudet. 

Alle whiskyer fra islay er præget af røg, I store eller I mindre grad. Den mindst røgede finder vi på Bunnahabhain distelleriet. En whisky med en meget salt smag, men uden megen røg. Ikke en typisk Islay-whisky. 

Har man behov for en smugle mere røg finder man Bruichladdich, Skotlands vestligste destilleri. En smule røg men stadig meget salt, og også en udtalt sødme. En rigtig fin balance mellem det salte og røgede. 

Næste skridt er Caol ila, og nu begynder grænserne at flyde lidt. Her kan man nemlig være heldig at støde på nogen endog meget røgede udgaver. Men de gængse udgaver er middel røgede og med en god lyngnæse. 

I midten af feltet såvel geografisk som smagsmæssigt, findes Bowmore. En elegant whisky med sherry toner og en udtalt røget smag. Et kæmpe udvalg af forskellige slags Bowmore gør den kendt og elsket verden over.

Føler man sig fristet til meget mere røg bør man stifte bekendtskab med Laphroaig. En meget medicinsk og røget whisky med masser af jod, salt og tjære i smagen. 

Ikke langt fra Laphroaig ligger Lagavulin. En meget kraftig og kompleks whisky med masser af røg, tjære og salt. En vidunderlig eftersmag bringer denne whisky i verdensklasse.

Til sidst når vi til Ardbeg. Her er tale om ekstrem smagsfyldig og røget whisky. Nok størstedelen af alle Islay-freaks foretrækker denne dram som det absolut ypperste.

Lagavulin 12 års Cask Strength 57,8% Destilleriaftapning

Igen en super whisky.

Med chancen for at blive ramt af lynet eller ryge i skærsilden vil jeg tillade mig at kalde de 3 destillerier på Islay’s sydkyst for noget nær den hellige treenighed, Ardbeg, Lagavulin, og Laphroaig.

Jeg kendte kun standardaftapning før denne aften, og havde derfor aldrig smagt en Lagavulin som ikke kom fra sherryfade…

En lille fodnote vedr. de fade der benyttes hos Lagavulin. De kommer nemlig alle fra det lille Star Hill Destilleri i Loretto, Kentucky, som laver den udmærkede 5½ år gamle bourbon ’Maker’s mark’ - kendt for den røde voksforsejling.

Star Hill destilleriet er af en størrelse som leder tankerne hen på Edradour, Skotland’s mindste destilleri, beliggende i Perthshire, som for øvrigt laver en dejlig sherry’ed og nøddet dram.

Med standard Lagavulin i tankerne, satte jeg forventningsfuldt først næsen og så munden til glasset. Ahh…det her er altså Lagavulin uden sit røde sherry-svøb. Fed, fyldig med masser af sød røg og vanilje i nøje afmålte doser – lækkert! Eftersmagen forbliver sød, men alligevel på et niveau, så man ikke glemmer at det er en Islay-whisky…en af de store….

En rigtig Gælisk Skål med den ene fod oppe på stolen og glasset løftet.