Ofte stillede spørgsmål


Hvad er en single Malt

Single har en meget præcis betydning. Det betyder, at al whisky i flasken er fremstillet på det samme destilleri. Det er et produkt fra et enkelt destilleri, og det er ikke blandet med whisky fra noget andet destilleri. Såfremt man sammentrækker disse whiskyer, skal årgang altid være den yngste whisky.

Hvad er en Scotch?

Definitionen på "Scotch whisky" er whisky lagret på egetræsfade i Skotland. Lagringen skal være i minimum 3 år. Det skal ligeledes aftappes med en alkoholstyrke på minimum 40%. Men whiskyen skal nødvendigvis ikke aftappes i Skotland. Dette kan man opleve, når man besøger andre lande. F.eks. Har man i Frankrig egen whisky mærker. Disse er "Scotch whisky" men aftappet i Frankrig. Disse whiskyer er som regel ikke rene whiskyer men Grain eller Blended.

3 Typer Scotch whisky

* Maltwhisky. Er 100% maltbyg.

* Grain whisky. Er forskellige kornsorter og evt. en del malt whisky.

* Blended whisky. Er en blende af maltwhisky og grain whisky.

Vattet malt

Whisky sammenstukket fra flere forskellige destillerier. En vattet whisky må ikke indeholde Grain whisky. Hvis den gør det, så er det en blended.

Pure malt

Alle skotske malt whiskyer lige meget om der er tale om single malt eller vattet malt.

Blended whisky

En kombination af malt whisky og Grain whisky i samme flaske.

Grain Whisky

Er whisky fremstillet af forskellige kornsorter så som, Byg, Hvede, Ryg, Havre mv.Der kan også være malt whisky i disse mærker. Som regel er disse industri fremstillet Whisky.

Hvad er Pure malt?

Glenfiddich er en ægte single malt, men på etiketten bruges også betegnelsen ” Pure malt”, som om man vil gå med livrem og seler. Der fremstilles whisky til eksport som er blandet af flere single malt med betegnelsen ” Pure malt” dette er div. importør, grossist eller butikskæde der har deres egne mærke.

Hvad er malt?

Malt angiver råmaterialet. Whiskyen er udelukkende fremstillet af maltet byg og ikke noget andet gær bart materiale som sukker. Malten bliver opblødt i vand, tilsat gær og destilleret i en potstill.

Hvad er Sammenstukne Whisky?

En mindre kategori er sammenstukne malt-whisky. Denne type er fremstillet på nøjagtig sammen måde, men med det formål at frembringe en bestemt karakter i whiskyen. De er ens i smag fra år til år.

Hvad er Maltning?

Bygge vædes med vand, indtil den begynder at spire. Så standes spiringen ved at opvarme kornet.Dette kan gøres med tørv, det er det der giver whiskyl dens særlige ”røgede” karakter.

Hvad er gæring?

Sukkerstofferne omdannes nu til alkohol under gæringen.

Hvad er destillation?

Dette er kogning af byggen/malten i en potstill. Da alkohol koger hurtigere end vand bliver spiritussen udskilt som damp og bliver opsamlet, når den kondenserer tilbage til alkohol.

Hvad er Pot-still?

Kobberkedel med en skorstenslignende tud. Se foto. Single malt fremstilles på et sådan pot-still. Det er den traditionelle metode.

Hvad er Column-still?

De fleste andre whisky typer fremstilles i en kontinuerlig proces, i et apparat der har form som en søjle og derfor kaldes et søjledestillationsapparat. (Column Still)

Hvad med Lagring?

Der bruges egetræs fade/tønder. De kan være nye eller brugte. Hvis fadet har været brugt kan det være der har været sherry , Rom, Portvin, Cognac eller Bourbon i. Man vil helst bruge brugte fade da nye har meget stærke smagsstoffer og kan overdøve whiskyen. Man prøver i dag at finde en metode til at fjerne denne smag, da det er svært og dyrt at anskaffe nye brugte fade.